v kategórii Blog

Someliérska škola Selaví: Degustácia vína a kvetinové arómy

 

Pri degustácii objavujeme rôzne chute a vône vín. Napriek tomu, že má každá odroda svoje štandardy, originálny rukopis vinára sa dokáže podpísať na znamenitom chuťovom prekvapení. Jednou z najčastejších aróm a tónov, ktoré môžeme cítiť vo víne, sú kvetinové vône. Často bývajú jedny z najvýraznejších vôní a rezonujú už po prvom ochutnaní. Niekedy vo víne cítime celú lúku plnú kvetov a všakovakých bylín, inokedy v pohári rezonuje jeden výrazný kvietok. Vieš, v ktorých vínach ich najčastejšie cítiť? Aké kvetové tóny môžeš cítiť v bielych odrodách a aké zasa v červených vínach? Nauč sa spolu s nami, aké vône máš vo víne hľadať a vydaj sa na cestu ich objavovania.

 

Intenzívna fialková aróma

Fialky sa prejavujú intenzívnou vôňou, a to najmä v červených odrodách vín, čo však nie je podmienkou. Prevoňajú Merlot, Cabernet Sauvignon či Tramín červený. Ich vôňa je prenikavá a veľmi špecifická. Fialkové tóny skvelo dopĺňajú napríklad korenie, taníny či chuť marmelády, ktorú často v takýchto vínach pociťujeme spolu s fialkami. Väčšinou ide o vína, ktoré sú aromatické, silné s plnou chuťou. Hodia sa k červenému mäsu či sladším dezertom, keďže ich chute sa skvelo prepájajú.

 

 

Nežná a lahodná ruža

Ružové tóny sú komplexné a nájsť ich môžeme v rôznych bielych a červených vínach. Najčastejšie ich objavíme v Pinot noir, v Tramíne červenom či v Sangiovese. Ruža má veľmi jemnú a príjemnú vôňu pripomínajúcu obdobie jari. Vína s ružovou arómou bývajú svieže a jemné. Tieto odrody sú chutné a často oceňované nežnejším pohlavím.

 

Novošľachtence ponúkajú nové obzory

Kvety citrusov rovnako ako citrónová tráva dopĺňajú šťavnaté a svieže odrody vín, ktoré sa skvelo hodia na grilovačku, garden párty či ako prípitok. Medzi takéto svieže vína obvykle s vyššou kyselinkou patrí Rizling rýnsky. Bežne ich však môžeme cítiť aj v novošľachtencoch, ako sú Milia a Pálava. Novošľachtence ponúkajú nové a nepoznané obzory, ktoré dopĺňajú tradičné odrody s dlhou históriou.

 

Prenikavá levanduľa

Levanduľa má svoju veľmi špecifickú arómu, ktorá je veľmi jednoducho a takmer okamžite rozpoznateľná. Nachádzame ju napríklad v odrodách Pinot blanc či Pinot gris. Rovnako ako fialky má svoju tradičnú, prenikavú arómu. Odrody, ktoré ukrývajú levanduľovú vôňu, sú plnšie a aromatické. Ich telo je bohaté na rôzne koreniny a niekedy aj na tóny tabaku či čokolády.

 

Ako na jarnej lúke

Veľmi často pri degustácii rozpoznávame aj lúčne kvety či byliny. Ide o zmes herbálnych esencií, ktoré nám pripomínajú doslova náruč plnú jarných kvietkov rastúcich na lúke. Typickými predstaviteľmi sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, ale aj muškátové odrody. Tieto tóny sa objavujú často v sladkých, dezertných vínach, ktoré popíjame na záver degustácie, napríklad k čokoládovým dezertom. V tomto prípade však nechodia sami často sú doplnené o výraznú chuť medu, sladkého ovocia či sušených hrozienok.

 

Na záver otestuj svoje nové poznatky v praxi.