v kategórii Blog

Someliérska škola: Najčastejšie chyby pri degustovaní vína: Robíš ich aj ty?

Najlepším a zároveň jediným spôsobom, ako spoznať víno, je jeho ochutnávanie. Vďaka degustovaniu môžeš objaviť nové chute, dominujúce tóny a arómy či prejavy špecifického terroir a klímy v oblasti, odkiaľ sladké bobule hrozna pochádzali. Ochutnávanie ti prináša celkom iný pôžitok a pohľad na tento kráľovský mok. Vieš, ako správne degustovať víno tak, aby si z neho mal ten najlepší zážitok a zároveň ochutnával podľa spoločenských pravidiel? Prečítaj si o najčastejších chybách, ktoré sa pri degustáciách objavujú a zisti, či náhodou nie si jedným z pomyselných hriešnikov.

Nesprávne držanie pohára

Držíš pohár inak ako za stopku? Porušuješ tým hneď niekoľko bodov vo vinárskej kultúre. Pokiaľ hovoríme o etikete, je zvykom držať pohár s vínom za stopku, tento krok je oveľa elegantnejší ako držanie pohára za jeho hrdlo. Spoločenské konvencie rešpektujú ladnosť vínového pohára, a držanie za stopku kopíruje jeho ladný tvar.

Pokiaľ držíš pohár za hrdlo, môže sa víno nechcene zohriať. Každé víno má však pri servírovaní svoju odporúčanú teplotu, ktorá podporí jeho výnimočnú chuť a špecifické tóny, ktoré môžeš cítiť len v tom konkrétnom víne. Aj preto by si mal pohár vždy držať za stopku.

 

 

Ľadové osvieženie

Jednou z častých chýb býva pridávanie kociek ľadu do vína. Víno je ušľachtilý nápoj, na ktorom poctivo pracovali vinári a technológovia. Kým sa dostal na tvoj stôl, prešiel dlhou cestou, a každý krok sa snúbi v jeho jedinečnej chuti. Preto nie je vhodné pridávať doň ľadové kocky a riediť jeho chuť vodou. Ak si znalec a milovník vína, tak určite vieš, že pre správnu degustáciu si treba víno užiť a ochutnať ho v jeho stopercentnej podobe, iba tak dokáže ohúriť tvoje chuťové poháriky. Ľad odporúčame pridať len do vínového drinku, prípadne do Rosé, počas letného obdobia.

 

 

Piť či nepiť (priamo po otvorení fľaše)?

Mladé a veľmi svieže vína si môžeš vychutnať priamo po otvorení. V tomto prípade totiž chuť už nemusíme nechať dozrieť. Rovnako si môžeš pripiť šumivým vínom a bez výčitiek sa osviežiť rovno po otvorení fľaše. Biele vína môžeš po otvorení skladovať v chladničke alebo na inom tmavom a chladnom mieste, najviac však 5 dní. Ak by sme ho nechali dlhšie odpočívať, mohlo by zoxidovať. Tým by získalo nepríjemnú hnedastú farbu, zvetranú chuť a jablčnú vôňu. Oxidáciou sa do vína dostáva viac kyslíka a oxidu uhličitého, následkom čoho sú spomínané zmeny na chuti, vôni a farbe.

Staršie víno si doslova pýta, aby si ho nechal po otvorení „nadýchnuť sa“ vo fľaši. Víno si tak lepšie sadne a zorientuje sa. Veľmi staré červené vína, ktoré dozrievajú 15 rokov a viac, môžu na servírovanie čakať až 45 minút po otvorení fľaše.

 

 

 

Nechaj si poradiť

Ak sa nevieš rozhodnúť, po ktorom víne siahnuť, určite sa poraď s odborníkom. Náš Selaví online someliér ti položí tie správne otázky, aby ťa nasmeroval k vínu, ktoré bude ako stvorené pre tvoje chuťové poháriky. Neriskuj zlým výberom vína, ktoré síce bude kvalitné, no nesprávne napárované k chutnému menu či k tvojej aktuálnej nálade a gustu. :)

Ohúr seba, svoju polovičku či priateľov zaujímavými faktami o víne a nauč sa od nás veľa užitočných informácií.

 

 

Ako sa neopiť a správne degustovať?

Pitie vína je skutočná veda, someliéri a vinári už vedia, ako na to, aby sa ti zajtrajšie ráno nezdalo ako to najhoršie na svete. Vieš, ako správne degustovať, aby si si vychutnal skutočnú hodnotu tohto lahodného nápoja?

Pri pití vína je dôležité vypiť aj veľké množstvo čistej vody. Mal by si však dodržiavať i ďalšie zásady, a to najmä postup, ako správne degustovať.

Mladšie ročníky vín by sme mali uprednostniť v úvode degustácií pred tými staršími. Sú totiž sviežejšie a menej ťažké na začiatok tvojej úspešnej someliérskej skúsenosti. Začni s niečím šumivým, s mladšími bielymi vínami a ľahšími ovocnými. Neskôr, keď už budú tvoje chuťové poháriky správne naladené, môžeš pridať červené, staršie a sladšie vína. Ako posledné sa na rad dostane Sherry a Portské víno.

Podobne to platí aj pri obsahu alkoholu v nápoji. Začínať by si mal s nižším alkoholom, ktorý neskôr môžeš stupňovať.

Kľúčom k sviežemu ránu je, samozrejme, striedmosť. :) Ak sa chystáš degustovať viac fliaš vína, prizvi k tomu aj kamarátov či rodinu a pripravte si zaujímavý večer. Vďaka tomu si víno lepšie vychutnáš a navyše si môžete s priateľmi vymeniť myšlienky a chute, ktoré vo víne cítite.